söndag 5 december 2010

Hallonkola

Tror jag måste testa att göra hallonkola som julgodis i år, frågan är bara när jag ska hinna. Håller tummarna för att det blir så gott som jag tror. Det blir till att testa det här receptet:

Hallonkola

25 st

Du behöver
225 gram frysta hallon
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap

Gör så här
Tina hallonen och passera dem genom en sil.

Lägg hallonpurén i en tjockbottnad kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg i vaniljstången.

Tillsätt grädde, socker och sirap. Låt koka under omrörning i ca 15-30 min. Låt koka till ca 125° eller gör kulprovet. Droppa lite kolasmet i ett glas kallt vatten. Om smeten går att forma till en seg kola så är den klar.

Ta upp vaniljstången. Häll upp kolasmeten i en smörd form ca 20x20 cm och låt den stelna.

Skär med en vass kniv till fyrkantiga kolor.

Slå in kolorna i smörpapper eller cellofanpapper. Förvara kolorna svalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar